Licht genereert opwaartse krachten

30/03/11 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Misschien kunnen lichtstralen ooit piepkleine machines aandrijven.

Niemand zal licht spontaan in verband brengen met fysieke krachten, maar volgens het vakblad Nature Photonics zijn wetenschappers erin geslaagd licht zo aan te wenden dat het dezelfde soort kracht genereert die vliegtuigen in de lucht houdt.

Vliegtuigen vallen niet omdat de trage luchtstroom onder een vleugel meer druk uitoefent dan de snellere stroom erboven, wat resulteert in een opwaartse beweging.

In de lichtvariant daarvan wordt een lichtstraal door een speciale transparante stof gestuurd, waarbij de verspreiding van het licht afhangt van de plaats waar het door de stof gaat. Onder de juiste omstandigheden kan ook dat proces een opwaartse beweging opleveren.

Het was natuurlijk al langer bekend dat licht als een drijvende kracht kan dienen. Zonnezeilen, die een stuwende beweging kunnen geven aan ruimtetuigen, zijn op het principe gebaseerd. Maar een opwaarts effect was nog nooit waargenomen.

Het is vooralsnog echter niet zeker of het effect ooit groot genoeg zal zijn om meer dan piepkleine machines aan te drijven. Het is, bijvoorbeeld, niet duidelijk hoe de mogelijkheid van opwaartse lichtdruk in een concrete toepassing kan worden gebouwd.

Lees meer over:

Onze partners