Leuvense onderzoekers vinden efficiënter en milieuvriendelijker middel tegen muggen

24/08/16 om 18:41 - Bijgewerkt om 18:35

Leuvense onderzoekers van de Afdeling Ecologie, Evolutie en Biodiversiteitsbehoud hebben ontdekt dat het biologische pesticide Bti dodelijker wordt voor muggen bij toevoeging van de geurstoffen van het bootsmannetje, een natuurlijke vijand van de mug. Bovendien sterven ook de nog levende muggen na contact met deze cocktail sneller, waardoor ze minder ziekten kunnen overdragen.

Leuvense onderzoekers vinden efficiënter en milieuvriendelijker middel tegen muggen

Tijgermuggen © REUTERS

De bestrijding van muggen staat wereldwijd hoog op de agenda vermits ze belangrijke overdragers zijn van heel wat dodelijke ziekten. De chemische pesticiden, die thans tegen hen ingezet worden, zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar ook steeds minder effectief. De insecten bouwen er immers relatief snel resistentie tegen op. Dat laatste is ook het geval tegen Bti, het meest gebruikte biologische pesticide, waardoor er steeds grotere dosissen van moeten gebruikt worden om muggen te doden.

Gebruik makend van de kennis dat muggen gestresseerd reageren op geurstoffen van hun natuurlijke vijanden, hetgeen hun immuunsysteem onderdrukt, ontdekte doctoraatsstudente Lin Op de Beeck dat de werking van Bti efficiënter kan gemaakt worden door toevoeging van een synthetische variant van deze geurstoffen. Op de Beeck kon ook aantonen dat de geurstoffen het immuunsysteem dusdanig aantasten dat overlevende muggen sneller sterven. Hierdoor krijgen de parasieten die zich via de mug verspreiden niet de kans om hun incubatieperiode te voltooien, hetgeen het risico om ziekten over te dragen vermindert.

Doordat de geurstoffen vrij eenvoudig synthetisch na te maken zijn, zal de cocktail volgens de Leuvense onderzoekster makkelijk en relatief goedkoop te produceren zijn. (Belga/NSK)

Onze partners