Leeftijd zit wel degelijk tussen de oren

02/05/13 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:37

Wetenschappers hebben een gebied in de hersenen ontdekt dat de veroudering regelt. Door daar in te grijpen kan het leven van de mens mogelijk verlengd worden.

Leeftijd zit wel degelijk tussen de oren

© Reuters

Amerikaanse wetenschappers hebben in een hersenknobbeltje een controlecentrum ontdekt dat het verouderingsproces regelt. Het gebied situeert zich in de hypothalamus, diep in het brein.

Door er in te grijpen, konden de wetenschappers het leven van dieren verlengen of verkorten, zo blijkt uit experimenten met muizen. Het leven van de muizen werd met 20 procent verlengd zonder dat de diertjes ouderdomskwalen zoals spierverzwakking, verlies van botmassa of geheugenproblemen vertoonden.

Uit de bevindingen blijkt dat een stof met de naam NF-kB actiever werd in de hypothalamus van de muizen naarmate ze verouderden. Toen de onderzoekers de stof blokkeerden, leefden de muizen 1.100 dagen in vergelijking met de 600 tot 1.000 dagen die normale gezonde muizen leven. Wanneer ze de aanmaak van NF-kB stimuleerden in de muizen, stierven de dieren allemaal binnen de 900 dagen.

Daarnaast bleek ook dat de muizen zonder NF-kB na zes maanden meer spieren en sterkere botten, een beter geheugen en een gezondere huid hadden. Bovendien verlaagt NF-kB de hoeveelheid hormoon GnRH, dat beter bekend is voor zijn rol in de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van sperma en eitjes. Toen de wetenschappers de oude muizen dagelijks GnRH toedienden, ontdekten ze dat dit ook een positief effect had op het leven van de muizen en er zelfs voor zorgde dat het brein nieuwe neuronen aanmaakte.

Medicijnen voor een langer leven
De studie, die in het vakblad Nature verscheen, biedt hoop voor de ontwikkeling van medicijnen die de natuurlijke veroudering vertragen en ouderdomsgerelateerde ziektes, zoals diabetes, hartziektes en Alzheimer voorkomen.

"Onze bevindingen ondersteunen de idee dat veroudering meer is dan een passieve aftakeling van verschillende weefsels. Het proces wordt gecontroleerd en kan gemanipuleerd worden', vertelt Dongsheng Cai van het Albert Einstein College of Medicine in New York aan de Britse krant The Guardian.

Volgens Cai zijn er verschillende mogelijkheden om het verouderingsproces tegen te gaan, door medicijnen die de activiteit van NF-kB in de hersenen verzwakken, of door de hoeveelheid GnRH te verhogen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners