Lederschildpadden zijn navigatiekampioenen

05/01/11 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:28

Lederschildpadden kunnen duizenden kilometers zwemmen in een perfecte rechte lijn.

Lederschildpadden zijn navigatiekampioenen

© Reuters

Uit nieuw Brits onderzoek blijkt dat vrouwelijke lederschildpadden de transatlantische oversteek van Centraal-Afrika tot Zuid-Amerika probleemloos via de kortst mogelijke route maken. Hoe de dieren erin slagen om in een rechte lijn te zwemmen, blijft voor biologen vooralsnog een mysterie. Aangenomen wordt dat ze zich baseren op de positie van de sterren en de zon en het magnetische veld van de Aarde.

Wetenschappers van de Exeter University volgden via satelliet gedurende vijf jaar 25 vrouwelijke schildpadden die hun broedplaatsen in Afrika verlieten om voedsel te zoeken in de Atlantische oceaan. De onderzoekers ontdekten 3 routes, waarvan een 150 dagen lange reis vertrekkend vanuit Gabon recht naar de kustwateren van het zuiden van Brazilië.

Nadat de dieren na enkele jaren de nodige krachten hebben opgedaan, zwemmen ze terug naar de stranden waar ze werden geboren om er tot 150 eitjes te leggen in het zand.

De studie verscheen in het magazine Proceedings of the Royal Society B.

Bedreigd

Lederschildpadden zijn de grootste schildpadden ter wereld. Ze brengen bijna gans hun leven door in het water. De enige keren dat ze het water verlaten, is om te broeden.

Tijdens de laatste drie decennia is het aantal lederschildpadden in de Pacific drastisch gedaald. Zo bleven er in 1999 nog maar 250 exemplaren over van een Mexicaanse kolonie van 70.000 dieren in 1982. In de Atlantsiche Oceaan bleef de populatie stabiel.

Dankzij een beter inzicht in de migratiepatronen en voorkeuren voor bepaalde gebieden in de oceaan hopen de onderzoekers de schildpadden in de zee beter te kunnen beschermen.

Lees meer over:

Onze partners