Landingsplaats Curiosity genoemd naar SF-legende Ray Bradbury

23/08/12 om 00:42 - Bijgewerkt om 00:42

De Nasa heeft de plek op Mars waar het robotwagentje Curiosity landde omgedoopt tot 'Bradbury Landing', een eerbewijs aan de Amerikaanse scifi-schrijver Ray Bradbury.

Landingsplaats Curiosity genoemd naar SF-legende Ray Bradbury

© Reuters

Ray Bradbury, de auteur van klassiekers als 'Fahrenheit 451' en - meer toepasselijk - "The Martian Chronicles", overleed in juni. Bradbury, die woensdag 92 jaar zou zijn geworden, heeft met zijn oeuvre enorm bijgedragen tot het populair maken van sciencefiction bij het grote publiek.

Geesten geopend

Hij "leeft voor altijd verder in zijn honderden novelles en zijn bijna 50 romans. Zijn boeken hebben ons geïnspireerd, 'The Martian Chronicles' hebben de Curiosity geïnspireerd en onze geesten geopend voor de mogelijkheid van een vorm van leven op Mars", verklaarde Michael Meyer, verantwoordelijk voor het wetenschappelijk luik van het NASA-verkenningsprogramma voor Mars.

Vervolgens werd vanuit het laboratorium in Pasadena een video uitgezonden van Ray Bradbury temidden enkele wetenschappers van de NASA. De beelden werden opgenomen naar aanleiding van de aankomst in een baan rond Mars van de sonde Mariner 9 in november 1971.

Marsmannetjes

Bradbury verklaarde toen aan een enthousiast publiek te hopen dat "nu we Mars naderen en het stof optrekt, we vele Marsmannetjes zullen zien die grote spandoeken vasthouden met daarop de boodschap 'Bradbury had gelijk! '". (Belga/TV)

Onze partners