Lancering Orion-capsule uitgesteld

04/12/14 om 08:38 - Bijgewerkt om 15:50

De lancering van de Orion-capsule door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa wordt uigesteld. Morgen om 13.05 uur (Belgische tijd) kan er een nieuwe poging plaatsvinden.

De lancering van de Orion-capsule met een Delta-4 raket van het bedrijf United Launch Alliance, vanop Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida, is uitgesteld.


Broadcast live streaming video on Ustream

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa plande donderdag een eerste testvlucht met een nieuwe generatie ruimtetuigen die de mens verder moet brengen dan hij ooit is geweest. De Orion-capsule, de opvolger van de spaceshuttle, zou astronauten naar de maan, een asteroïde of zelfs de planeet Mars moeten kunnen brengen.

De Orion-capsule zal tijdens de 4,5 uur durende testvlucht een afstand van 5.800 kilometer boven de aarde afleggen (15 keer hoger dan het Internationaal Ruimtestation ISS). Als dat lukt, dan bereikt men met Orion iets waar de ruimtevaart al 40 jaar niet meer in slaagde.

Bekijk hier een animatie van de testvlucht:

Prijskaartje van de vlucht bedraagt zo'n 375 miljoen dollar, de kostprijs van de capsule niet meegerekend.

De vlucht is vooral bedoeld om het hitteschild van de capsule te testen, dat temperaturen van 2.200 graden moet kunnen weerstaan. Ook de parachutes die voor een goede landing moeten zorgen en de boordcomputers worden aan een test onderworpen. Daarnaast meten 1.200 sensoren de trillingen, het geluidsniveau en de temperatuur.

Nieuwe generatie

Nadat de Nasa de alom gekende spaceshuttle na 30 jaar op pensioen stuurde, wordt een nieuw tijdperk ingezet met een nieuwe generatie ruimtetuigen. De MPCV Orion, zou veel meer te bieden hebben dan haar voorganger. MPCV staat voor Multi-Purpose Crew Vehicle. Orion kan naar de maan, naar andere planeten en asteroïden. Uiteindelijk hoopt de Nasa met Orion een volledige bemanning naar Mars te kunnen sturen. De kleinere ritten naar het ISS zullen in de toekomst worden overgelaten aan privébedrijven.

In 2017 volgt een nog grotere test: Orion de ruimte insturen met het Space Launch System (SLS). SLS is het nieuwe lanceringssysteem ontwikkeld voor Orion. Het systeem is noodzakelijk om het doel van Orion te bereiken: verder de ruimte in raken. De Saturn V-raket, het vorige systeem, kreeg astronauten ook al op de maan maar bleek niet krachtig genoeg voor de nieuwe Amerikaanse uitdagingen.

Het nieuwe lanceringssysteem, dat tot 69.000 kilogram kan verdragen, wordt in 2017 pas afgerond waarna een testrit volgt. Als die succesvol verloopt, dan staat de ruimtevaart al een hele stap verder. Maar zelfs dan is het nog wachten op de tweede versie van het SLS, die 130.000 kilogram aankan en in 2021 verwacht wordt. Het is ook pas dat jaar dat een bemanning mee de ruimte in mag. Tegen 2030 verwacht de Nasa dat ze astronauten uiteindelijk naar Mars zal kunnen sturen.

De Orion moet de mens verder brengen dan hij ooit is geweest.

De Orion moet de mens verder brengen dan hij ooit is geweest. © Nasa

Niet enkel het lanceringssysteem wordt helemaal vernieuwd, ook de manier van landen verandert. Spaceshuttles landden vroeger steeds op dezelfde plek, Orion zal landen in de oceaan. De bemanningsleden worden eerst met parachutes op de Aarde gedropt waarna het eigenlijke ruimtetuig in de oceaan belandt.

Meer info: https://blogs.nasa.gov/orion/

Lees meer over:

Onze partners