Laatste twee sprekers van bedreigde taal weigeren met elkaar te spreken

© ImageGlobe

Een Mexicaans dialect dreigt uit te sterven omdat de twee enige overblijvende sprekers ervan weigeren met elkaar te spreken.

De 75-jarige Manuel Segovia en de 69-jarige Isidro Velazquez wonen op slechts enkele honderden meter van elkaar in het dorpje Ayapa, in het zuiden van Mexico, maar ze vertikken het om met elkaar te praten, zo meldt The Guardian. De twee zijn nochtans de enige twee overblijvende, vloeiende sprekers van het eeuwenoude Ayapaneco, een Mexicaans dialect.

Volgens kennissen van Segovia en Velazquez hebben de twee nooit echt goed met elkaar kunnen opschieten. Of er een aanslepend conflict aan de basis van hun zwijgzaamheid ligt, is niet bekend. Antropoloog Daniel Suslak van de Indiana University, die momenteel aan een woordenboek van de taal werkt, zegt dat de twee niet veel gemeen hebben.

Naar verluidt zou Velazquez het dialect niet meer gebruiken, maar Segovia doet dat wel. Zijn vrouw en zijn zoon begrijpen hem wanneer hij in zijn moedertaal spreekt, maar meer dan enkele woorden kunnen ze niet terugspreken. Met zijn broer kon Segovia wel een gesprek aanknopen in de taal, maar die stierf 10 jaar geleden. ‘Toen ik nog klein was, sprak iedereen het. Het is langzaam verdwenen en ik veronderstel dat de taal samen met mij zal sterven”, zegt Segovia.

Migratie

Hoewel de taal de Spaanse verovering overleefde, heeft ze erg geleden onder de migratie van zijn sprekers, het Spaanse onderwijs en de urbanisatie. De grootste achteruitgang vond plaats in het midden van de 20e eeuw. Gedurende decennia werd inheemse kinderen verboden om nog een andere taal dan het Spaans te gebruiken. Vanaf de jaren 70 begonnen mensen bovendien weg te trekken waardoor de taal nu met uitsterven bedreigd is.

In een poging om het Ayapaneco, of door Segovia en Velazquez ‘Nuumte Oote’ genoemd, nieuw leven in te blazen, worden enkele opleidingen voor de andere dorpelingen gepland, maar de interesse daarvoor is niet erg groot.

Wereldwijd zijn er 6.000 talen, waarvan ongeveer de helft de komende eeuw dreigt uit te sterven. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content