Laaggeschoolden zijn ongezonder

13/10/10 om 11:42 - Bijgewerkt om 11:42

Uit een rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen opleidingsniveau en gezondheid.

Laaggeschoolden zijn ongezonder

© reuters

In 2008-2009 nam het WIV haar vierjaarlijkse Gezondheidsenquête af bij 11.254 Belgen. Daaruit puurde ze nu een rapport over gezondheid en socio-economische ongelijkheden. Uit dit rapport blijkt dat de subjectieve gezondheid als slechter wordt aangegeven door laaggeschoolden. Ook hebben ze vaker last van chronische pijnen, diabetes, artrose, een hoge bloeddruk en zwaarlijvigheid. Hooggeschoolden ontwikkelen dan weer vaker allergieën.

Het rapport maakt een scherpe kloof op gezondheidsvlak duidelijk. Het gaat echter niet alleen om de twee uitersten. Wie alleen een diploma van het middelbaar onderwijs heeft, hangt een beetje tussen de beide groepen in. De gezondheid van gemiddeld geschoolden is dus minder goed dan die zou kunnen zijn.

Uit het rapport blijkt dat laaggeschoolden minder sporten en vaker roken. Ze eten, in tegenstelling tot hooggeschoolden, niet dagelijks fruit en te weinig vis en gaan niet zo vaak naar de tandarts. De resultaten stroken met eerdere bevindingen dat hoogopgeleiden gemiddeld zeven jaar langer leven.

Lees meer over:

Onze partners