Kwallen helpen kanker opsporen

© Reuters

Proteïnen die bij kwallen luminescentie veroorzaken kunnen helpen om kanker bij de mens op te sporen.

Britse wetenschappers hebben een manier gevonden om de fluorescerende cellen van kwallen te gebruiken om diep in het menselijk lichaam tumors op te sporen.

Volgens professor Norman Maitland van de York University zou de nieuwe technologie 10 keer efficiënter zijn om tumors op te sporen dan CT-scans. “Kankers die zich diep in het lichaam bevinden, zijn in een vroeg stadium moeilijk op te sporen en een vroege diagnose is net cruciaal voor een succesvolle behandeling tegen kanker”, aldus Maitland.

CT-scanners kunnen een tumor pas zien nadat verschillende duizenden cellen zich hebben gevormd. Maar de nieuwe techniek, die zich nog maar in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt, kan groepen van minder dan 100 kankercellen opsporen.

“Röntgenstralen hebben het bijvoorbeeld moeilijk om diep in het weefsel en de botten door te dringen, waardoor de diagnose van microscopische botkanker moeilijk is. Dankzij onze nieuwe methode zou deze diagnose vroeger kunnen gebeuren”, stelt Maitland.

“We hebben een proces ontwikkeld waarbij de fluorescente proteïnen van kwallen dankzij onschadelijke virussen in menselijke kankercellen kunnen worden ingebracht. Vervolgens kunnen deze proteïnen met een speciale camera geïdentificeerd worden en de tumors aangeduid worden.”

De wetenschappers hopen de nieuwe techniek binnen de vijf jaar te kunnen gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content