Kwade God oorzaak van emotionele problemen

26/04/13 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Geloof in God kan voor veel mensen troost bieden. Maar alleen als de perceptie van God positief is, suggereert een nieuwe studie.

Geloof in God kan voor veel mensen troost bieden. Maar alleen als de perceptie van God positief is, suggereert een nieuwe studie.Een nieuwe studie, die in het wetenschappelijke tijdschrift Religion & Health werd gepubliceerd, toont aan dat er een correlatie bestaat tussen bepaalde religieuze overtuigingen en emotionele problemen. Mensen die geloven in een kwade, wraakzuchtige God zouden vaker last hebben van sociale angsten, paranoia, obsessieve gedachten en dwangmatig gedrag.

De onderzoekers linkten drie godsovertuigingen aan vijf psychiatrische symptomen op basis van een opiniepeiling uit 2010 over religie. Daaruit bleek een positieve correlatie tussen geloof in een straffende God en vier van de symptomen. Geloof in een welwillende God was negatief gecorreleerd aan vier symptomen. Het al dan niet geloven in een God had geen significante impact.

Correlatie is geen causaliteit

Volgens de auteurs wijzen de resultaten op een rechtstreekse link tussen geloofsovertuiging en emotionele gezondheid. 'Het achterliggende idee is dat een welwillende God het gevoel vermindert dat de wereld een bedreiging is', verklaart medeauteur Neva Stilton aan The Huffington Post. 'Een kwade God biedt die bescherming niet, en kan zelfs de emotionele gezondheid schaden.'

Niet iedereen is het echter eens met die conclusie, temeer omdat de studie enkel een correlatie vaststelt, en geen causaal verband. 'We weten niet of het een zwakkere mentale gezondheid is die ervoor zorgt dat God als straffend wordt aanzien, dan wel of de perceptie van een straffende God tot een zwakke mentale gezondheid leidt', waarschuwt Robert Koenig, psychiater aan Duke University.

'Mijn vermoeden is dat mensen met emotionele problemen hun hele wereld in een negatief licht zien, en vaak de nood voelen om iemand daarvan de schuld te geven', gaat Koenig verder. 'Dan is God vaak het doelwit.' (JDW)

Lees meer over:

Onze partners