Kunnen we ons eigen immuunsysteem inzetten tegen kanker?

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

Het blokkeren van een hormoon kan slapende antikankercellen weer wakker maken. Zo kunnen we ons eigen afweersysteem stimuleren in de strijd tegen kanker.

Wetenschappers die strijden tegen kanker doen steeds meer een beroep op het lichaam van de patiënt zelf: ze proberen zijn afweer te stimuleren om kankerverwekkende cellen tot de orde te roepen. Dat lijkt in een aantal gevallen te lukken. Dirk Elewaut van de Gentse tak aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en zijn collega’s rapporteren in Leukemia dat ze er op die manier in geslaagd zijn een moeilijk te behandelen vorm van beenmergkanker te bestrijden.

De sleutel van het succes zijn de vetcellen in het beenmerg. Die bevatten een hormoon dat het afweersysteem tegen kanker lamlegt. Als dat hormoon wordt geblokkeerd, kunnen slapende afweercellen weer aan het werk. Het gaat om witte bloedcellen die in het lichaam patrouilleren en krachtige stoffen kunnen afscheiden die kankercellen te lijf gaan. De hoop rijst dat er een efficiënte therapie uit zal voortkomen.

Eerder toonde een team rond Gabriele Bergers van het Leuvense luik van het VIB in Science Translational Medicine aan dat het mogelijk is de vorming van kleine bloedvaten naar een tumor te stimuleren, waardoor witte bloedcellen met antikankercomponenten er gemakkelijker in kunnen doordringen. De techniek moet de overlevingskans van patiënten verhogen.

Een ploeg rond Jo Van Ginderachter van de Brusselse tak aan het VIB meldde begin dit jaar in Nature Communications dat twee types van dendritische cellen uit tumoren van patiënten gebruikt zouden kunnen worden als een soort vaccin om verdere groei van tumoren tegen te gaan. Dendritische cellen activeren specifieke sets van cellen uit het afweersysteem. Er wordt nu nagegaan of het systeem werkt bij patiënten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content