KU Leuven zoekt nazaten van Julius Caesar in Vlaanderen

Wetenschappers van de KU Leuven zoeken naar een genetische band tussen Vlamingen en de Romeinen.

De komende maanden zullen wetenschappers van de KU Leuven DNA-stalen nemen in een aantal regio’s om na te gaan of er een genetische band bestaat tussen de huidige inwoners van Vlaanderen en de Romeinse bezetters van 2.000 jaar geleden.

De universiteit gaat op zoek naar de nazaten van Julius Caesar.

Y-chromosoom

Er zijn zes regio’s waar de Romeinse aanwezigheid in het verleden duidelijk is zoals de streek van Tongeren, Velzeke en Oudenburg. “De musea op die plekken staan vol met voorwerpen uit de Romeinse tijd, maar eigenlijk weten we niet of we verwant zijn met de Romeinse overheersers”, zegt onderzoeker Maarten Larmuseau in De Morgen.

In elk van die regio’s zullen de onderzoekers van de KU Leuven DNA-stalen afnemen van mannen wiens familie al minstens vier eeuwen lang in dezelfde gemeente woont. Dit trekken de onderzoekers na aan de hand van stambomen. Bij de analyse van die stalen zouden kleine variaties in de Y-chromosomen, die meestal onveranderd doorgegeven worden van vader op zoon, kunnen duiden op een mogelijke link met DNA uit het Middellandse Zeegebied, het land van herkomst van de Romeinen.

Julius Caesar

Het is de Romeinse generaal Julius Caesar geweest die in 58 voor Christus onze streken heeft verkend. In zijn werk De Bello Gallico staat onder meer dat van alle Galliërs de Belgen de dappersten waren.

Marcel Desmedt van de studiekring Van Maerlant, die het project voor Jabbeke coördineert, twijfelt niet aan de band tussen de oude Belgen en de Romeinen. De Romeinse overheersing heeft zo’n vier eeuwen geduurd en naast militairen ontdekten ook handelaars onze streken. “Ook veel Romeinse soldaten die op pensioen gesteld werden, bleven hier hangen” stelt hij vast.

Het maatschappelijk belang van dit onderzoek kadert zich ook in het debat rond immigratie. “Al onze voorouders zijn ooit immigranten geweest” besluit Maarten Larmuseau van de KU Leuven. (CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content