Koraalriffen gaan snel achteruit

Drie vierde van de koralenpopulatie op aarde wordt bedreigd door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Vooral de agressieve visvangst in de Indische en Stille Oceaan zorgde de laatste jaren voor veel schade.

Drie vierde van de koralenpopulatie in de wereld wordt bedreigd door overbevissing, vervuiling en klimaatverandering. Vooral de agressieve visvangst in de Indische en Stille Oceaan zorgde de laatste jaren voor veel schade. De vele problemen – maar ook oplossingen – staan te lezen in een grootschalig rapport van het World Resource Institute (WRI).

Het Reefs at Riskproject verzamelt het jarenlange werk van honderden wetenschappers en meer dan 20 onderzoeks- en conservatieorganisaties.

“Dit moet een alarmsignaal zijn voor beleidsmakers, bedrijfsleiders, oceaanbeheerders en alle anderen dat er dringend nood is aan een betere bescherming van koraalriffen”, zegt Jane Lubchenco, hoofd van de US National Oceanic and Atmospheric Agency (Noaa).

Overbevissing en klimaatopwarming

De belangrijkste boosdoener is de overbevissing, gaande van het lokaal uitputten van visreserves tot extreme vangmethodes, zoals dynamietvissen. Andere belangrijke bedreigingen zijn rivierpollutie, kustontwikkeling en klimaatverandering.

De opwarming van het klimaat zal ervoor zorgen dat tegen 2030 de helft van de koralenpopulatie op aarde zal verbleekt zijn. Nog eens 30 jaar later stijgt dat cijfer tot 95 procent. De reden hiervoor is de opwarming van het zeewater en de te hoge zuurtegraad, veroorzaakt door de toegenomen absorptie van CO2.

Zuid-Oost Azië is er het slechtst aan toe, met 95 procent van de koralen op de bedreigde lijst. Veel mensen verdienen er hun brood aan de koraalriffen en dreigen dus ook in de klappen te delen.

Oplossingen

Toch is de situatie niet uitzichtloos. Zo benadrukken de onderzoekers dat er mogelijkheden zijn om de aftakeling tegen te gaan.

“Koraalriffen zijn veerkrachtig. Door de lokale drukken te verminderen, kunnen we tijd rekken om oplossingen te zoeken voor de globale bedreigingen”, zegt Lauretta Burke, hoofdauteur van het WRI verslag.

De bescherming van belangrijke zeeregionen is duidelijk een van de belangrijkste strategieën.

“Het verslag staat vol goede oplossingen – praktische voorbeelden van situaties waar mensen de zaken hebben doen keren”, getuigt Dr. Spalding van The Nature Conservancy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content