'Komieken hebben psychotische trekjes'

16/01/14 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:37

De persoonlijkheidsstructuur van komieken vertoont dikwijls kenmerken die verwant zijn met psychose.

'Komieken hebben psychotische trekjes'

Rowan Atkinson als Mister Bean © REUTERS

Komieken hebben vaak persoonlijkheidstypen die kunnen worden gelinkt aan psychose. Dat blijkt uit een psychologische studie aan de universiteit van Oxford. Juist die psychotische karaktertrekken helpen hen volgens de onderzoekers ook in hun humor.

Psychologen van de universiteit van Oxford hebben 523 komieken onderzocht uit Australië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Hun werd gevraagd een internetenquête in te vullen die de psychotische karaktereigenschappen meet bij gezonde mensen. De vragenlijst werd daarnaast ook ingevuld door 364 acteurs en 831 mensen zonder creatief beroep.

Uit de resultaten bleek dat de komieken zowel introverte als extraverte karaktereigenschappen hadden. De deelnemende acteurs scoorden weliswaar ook hoog op verschillende psychotische karaktertrekken, maar ze waren doorgaans niet introvert. Volgens de onderzoekers is het juist die ongewone persoonlijkheidsstructuur die komieken maakt tot wat ze zijn.

Neurotisch, psychotisch en chaotisch

De onderzoekers stellen ook dat er sterke verwantschap bestaat tussen de creativiteit die nodig is om humor te produceren en de karaktertrekken van patiënten met een psychose. De persoonlijkheidsstructuur van komieken vertoont vooral symptomen van schizofrenie en van manisch-depressieve stoornis.

Hun schizofrene karaktereigenschappen helpen komieken om vreemde en ongewone zaken met elkaar te associëren en om buiten het geijkte pad te kijken, terwijl ze door hun manische trekjes beter zijn in het combineren van ideeën en het leggen van originele, humoristische verbanden.

Volgens psycholoog Gordon Claridge hebben komieken doorgaans ook een teruggetrokken, introverte persoonlijkheid. Humor fungeert voor hen dikwijls als een uitlaatklep. Claridge vergelijkt de humor van komieken zelfs met een vorm van zelfmedicatie. (YD)

Lees meer over:

Onze partners