Komende dagen veel kans op vallende sterren

08/08/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:32

De kans op vallende sterren neemt de komende dagen toe.

Komende dagen veel kans op vallende sterren

Veel kans op vallende sterren © .

Wie de komende dagen naar de nachtelijke hemel tuurt, heeft een pak meer kans om vallende sterren te zien dan gewoonlijk. In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de sterrenregen een hoogtepunt: de Koninklijke Sterrenwacht van België organiseert die nacht de 'Nacht van de vallende sterren', waarbij liefhebbers de meteoren kunnen komen bewonderen vanuit het Planetarium in Brussel.

De kans op vallende sterren neemt de komende dagen toe. Oorzaak zijn de zogenaamde Perseïden, vele miljoenen stofdeeltjes meteoren die in een baan rond de zon draaien. Elk jaar kruist de aarde rond 12 augustus deze Perseïden, wat voor veel vallende sterren zorgt.

De stofdeeltjes, de meesten een millimeter tot enkele millimeters groot, de grootste tot zelf een centimeter, komen in onze atmosfeer terecht, wat een lichtflits veroorzaakt, legt Francis Verbeeck van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht uit.

Sterrenregen

In de nacht van zaterdag op zondag zijn dat 20 tot 25 van die stofdeeltjes en dus vallende sterren, per uur. Op het hoogtepunt van de sterrenregen, in de nacht van woensdag 12 augustus, kunnen er op heldere plekken 80 tot 100 per uur te zien zijn. In de nacht van 13 op 14 zijn dat er 40 tot 50 per uur, de nacht daarna 20 tot 25.

Wie de nachtelijke hemel op het hoogtepunt van de sterrenregen wil bewonderen, kan daar op woensdag 12 augustus voor terecht op de site van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel van 22 uur tot 1 uur. Op het programma staan onder meer observatie van de sterrenhemel, lezingen en 'luisteren naar vallende sterren.' Inschrijven is verplicht, het aantal plaatsen is beperkt. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners