Komeetlander Philae laat opnieuw van zich horen

Komeetlander Philae © /

De komeetlander Philae heeft, na 7 maanden, opnieuw signalen uitgezonden.

Na een radiostilte van verschillende maanden heeft de komeetlander Philae zich opnieuw gemeld vanop de komeet Chury. Dat maakte de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA bekend. Een woordvoerster van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart (DLR) voegde daaraan toe dat zaterdag om 22.28 uur de eerste 300 van in totaal 8.000 datapaketten verstuurd zijn.

Na een tien jaar durende reis met de ruimtesonde Rosetta was Philae in november vorig jaar op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko geland, maar die landing gebeurde in de schaduw. Wegens een platte batterij moest de robot echter op de zon wachten om nieuwe energie op te kunnen laden. Op 15 november 2014 werd Philae uitgeschakeld, nadat de robot ruim 60 uur actief was geweest. Toen werd onder andere een foto doorgestuurd.

Extreme omstandigheden

Sinds 12 maart was de communicatie-eenheid op Rosetta weer ingeschakeld, om de komeetlander te bellen en zijn antwoord te ontvangen. Dat eerste contact duurde 85 seconden. De wetenschappers wachten nu op het volgende contact.

Volgens BBC-wetenschapsspecialist Jonathan Amos wijst het feit dat zowel computer als zender weer opgestart zijn erop dat de techniek de zeer extreme omstandigheden op de komeet opvallend goed heeft doorstaan. ‘De wetenschappers moeten nu hopen dat Philae genoeg energie kan krijgen om een hele reeks van experimenten uit te voeren.’

Philae tweette zondagmiddag “Hello Earth! Can you hear me? #WakeUpPhilae”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content