"Knut was beter nooit geboren"

23/03/11 om 11:12 - Bijgewerkt om 11:12

Dierenbeschermers uiten heel wat kritiek op de Berlijnse zoo nadat haar beroemdste ijsbeer Knut op 4-jarige leeftijd stierf.

"Knut was beter nooit geboren"

© Reuters

Na het overlijden van de wereldberoemde ijsbeer Knut op 19 maart rijst de vraag of het dier wel goed behandeld werd in de dierentuin van Berlijn. Ook groeit de discussie over het wegnemen van ijsberen uit hun natuurlijke habitat, zo schrijft de website van de BBC.

'Miserabel' leven
Hoewel ijsberen een levensverwachting van 30 jaar hebben, was Knut pas 4 jaar en 3 maanden oud toen hij na een soort epileptische aanval in het water viel en daar het leven liet. Volgens de Berlijnse zoo lag een hersenziekte aan de basis van zijn overlijden. Verdere onderzoeken zijn nodig om de precieze doodsoorzaak te achterhalen.
Dierenactivisten vermoeden echter dat de levensomstandigheden van Knut aan de basis lagen van zijn dood. Omdat de zoo geen natuurlijke omgeving is, krijgen ijsberen geen kans om zich volledig te ontwikkelen met heel wat gedragsproblemen als gevolg. Bovendien exposeerde de zoo Knut als entertainmentobject en bracht hij heel wat geld in het laatje. Volgens Andrew Linzey, directeur van het Oxford Center voor Dierenethiek, was het leven van Knut beroerd en was hij beter nooit geboren geweest.

Toen Knut kort na zijn geboorte in december 2006 door zijn moeder werd verstoten, werd hij in een verblijf geplaatst en door medewerkers van de zoo opgevoed. Dankzij zijn schattig snoetje, zijn 'miserabele' situatie en zijn goede relatie met opvoeder Thomas Doerflein werd Knut wereldberoemd.

Opsluiten is noodzakelijk
Ondanks de grote commotie over de gevangenschap van wilde dieren, en meer bepaald ijsberen, zijn sommigen van mening dat opsluiting onder meer kan bijdragen tot de educatie van de bevolking. "Enkele ijsberen moeten zich opofferen om het ontzag van mensen te vergroten", aldus natuurbeschermer, fotograaf en BBC-presentator Chris Packham.

Ook het milieu profiteert er onrechtstreeks van omdat de mens zo beseft dat klimaatverandering een direct effect heeft op bepaalde diersoorten.

Geen gevaar voor Kai-Mook De zoo van Antwerpen houdt sinds enkele jaren geen ijsberen meer omdat er meer wetenschappelijk inzicht is over de levenswijze van de dieren. De dierentuin kan voor de ijsberen geen natuurlijke habitat voorzien door een gebrek aan aangepaste koeling, educatie, welzijn en specifieke faciliteiten die het dier nodig heeft.

Maar wat met de babyolifant Kai-Mook in de Antwerpse zoo? Staat haar eenzelfde lot te wachten? "Nee", zegt woordvoerder Ilse Segers. "Kai-Mook werd in groep geboren en leeft nog altijd samen met haar moeder. Het olifantje ondervindt geen problemen van de media-aandacht noch van de vele toeschouwers. Ze leidt een gezond en rustig leven in aangepaste omstandigheden."

Sara Morillo

Lees meer over:

Onze partners