Klimaatveranderingen verdreven de harde Vikings uit het oude Groenland

05/07/11 om 21:35 - Bijgewerkt om 21:35

Zo rond het jaar 1350 zou een bloeiende gemeenschap van Vikings op Groenland in elkaar geklapt zijn als gevolg van een plotse klimaatverandering.

Klimaatveranderingen verdreven de harde Vikings uit het oude Groenland

© EPA

De harde bonken van toen hadden geen verhaal tegen een fikse daling van de gemiddelde temperatuur, gekoppeld aan een sterke uitbreiding van de ijsbedekking. Dat meldt het vakblad Boreas op basis van gedetailleerd onderzoek van de evolutie van het klimaat op het eiland gedurende de laatste 1500 jaar. De wetenschappers gebruikten voor hun reconstructie indicaties vastgelegd in de sedimenten en in de ijslaag.

De nederzetting zou nog gesticht zijn door de legendarische Eric De Rode, die er rond 985 aankwam op zoek naar walrussen en zeehonden. Toch zouden de Vikings vooral een Europese levensstijl aangehouden hebben, met meer landbouw en veeteelt dan jacht, waardoor ze bij de afkoeling in de problemen kwamen, in tegenstelling tot de Inuït die altijd de jagers gebleven zijn die ze oorspronkelijk waren, en die daardoor véél immuner waren tegen zulke temperatuursschommelingen. De Vikings zouden nog overgeschakeld zijn op een systeem van vooral visvangst, maar ook daarmee kwamen ze in moeilijkheden door het uitbreiden van de ijsbedekking. Finaal moesten ze de nederzetting opgeven. (DD)

Onze partners