Klimaatpanel krijgt veeg uit de pan

31/08/10 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

Een commissie heeft een onderzoek verricht naar de werking van het internationale klimaatpanel (IPCC).

Klimaatpanel krijgt veeg uit de pan

© Reuters

Het IPCC heeft een krachtiger leiderschap nodig. Ook moet het zijn eigen procedures versterken met het oog op de groeiende omvang en complexiteit van zijn werk en de steeds kritischer houding van het publiek.

Dat staat in een rapport dat een internationale commissie van vooraanstaande wetenschappers maandag in New York heeft gepresenteerd.

De commissie boog zich over de werkwijze van het IPCC, dat door een reeks fouten in zijn jongste rapport uit 2007 stevig onder vuur was komen te liggen. Zo stonden er foute aannames in over het tempo waarin gletsjers in de Himalaya smelten. Het IPCC beweerde dat de gletsjers in de Himalaya binnen de 25 jaar verdwenen zouden zijn en dat 55 procent van Nederland onder water zou komen te staan omdat het zich onder het zeeniveau bevindt.

Voorzitter Rajendra Pachauri van het IPCC laat het aan de leden van het panel over of hij zijn functie kan blijven uitoefenen, zei hij maandag. "Dit rapport zal door alle regeringen in de wereld worden besproken en zij zullen uitmaken wat er moet worden uitgevoerd en wanneer dat moet gebeuren".

Onzekerheid

De commissie stelt dat de werkwijze van het IPCC in het algemeen succesvol is gebleken, maar dat op sommige punten verbetering nodig is.

Volgens de onderzoekers moet het IPCC een dagelijks bestuur krijgen waarin ook mensen van buiten de klimaatwetenschap zitting kunnen nemen. Er moet een strenger beleid komen om belangenverstrengeling tegen te gaan en duidelijkere regels rond het gebruik van bronnen die niet op wetenschappelijke wijze zijn getoetst. Ook moet het IPCC beter duidelijk maken aan het publiek dat wetenschappelijk onderzoek onzekerheid met zich meebrengt.

Het IPCC is van belang omdat zijn rapporten wereldwijd door regeringen worden gebruikt om hun milieubeleid uit te stippelen.

Lees meer over:

Onze partners