Klimaatopwarming dreigt nog te versnellen

© iStock
Dirk Draulans
Dirk Draulans Bioloog en redacteur bij Knack.

We hebben er alle belang bij om de klimaatopwarming tot 1,5 graad Celcius te beperken.

De wetenschappelijke waarschuwingen blijven zich opstapelen. Ook glacioloog Frank Pattyn (ULB) en zijn collega’s leggen de vinger op de wonde: alleen als we de globale temperatuurstijging beperken tot maximaal 1,5 graad Celcius in 2100, zo schrijven ze in in Nature Communications, kunnen we vermijden dat er tipping points komen, positieve terugkoppelingen waardoor de opwarming nog zal versnellen en de ijsmassa’s van Antarctica en Groenland massaal zullen afsmelten.

Smeltende ijsmassa’s kunnen de zeespiegel met meer dan 70 meter doen stijgen.

De zeespiegel stijgt voorlopig met ongeveer 4 millimeter per jaar, maar die stijging neemt toe. Ze wordt onder meer gevoed door het snelle afsmelten van gletsjers en ijsmassa’s in het hoge noorden en het uiterste zuiden. Pattyn en co. bestempelen de ijsmassa’s als ‘slapende reuzen’ omdat hun impact, als ze wakker zouden worden, enorm zou zijn. Ze kunnen de zeespiegel met meer dan 70 meter doen stijgen, weliswaar over een periode van duizenden jaren.

Voor de kustmoerassen is er wél goed nieuws. Onderzoek van bioloog Stijn Temmerman (UAntwerpen) en zijn collega’s, gepubliceerd in Nature, wijst uit dat de meeste moerassen niet zullen verdwijnen door de klimaatopwarming: ze zullen ‘meereizen’ met de zeewaterlijn. Dat zou gelden voor schorren als het Verdronken Land van Saeftinghe bij ons en voor mangrovebossen in tropische regio’s.

De onderzoekers rekenden voor dat maximaal een derde van de moerassen verloren zou gaan. Met aangepast beheer, zoals het opruimen van menselijke obstakels als dammen en dijken, zou er zelfs een toename met 60 procent kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content