‘Kleine mensen zijn oplossing voor klimaatverandering’

© Thinkstock

Grote of dikke mensen verbruiken meer energie. De omvang van de mens verkleinen zou klimaatverandering kunnen tegengaan. Zo beweert een onderzoeksteam van de universiteiten van New York en Oxford.

De onderzoekers menen dat kleinere mensen minder energie zullen verbruiken. Nu gaan ze na of het beter is om de grootte of het gewicht te reduceren, of beide om het probleem van de opwarming van de aarde op te lossen.

Biomedische modificatie

Het plan is voorlopig nog vaag, maar de paper over ‘ergonomie en klimaatverandering’ werd door drie ingenieurs gepubliceerd in Ethics, Policy and the Environment. Matthew Liao is professor bio-ethiek aan de universiteit van New York en werd in de research bijgestaan door Anders Sandberg en Rebecca Roache, studenten ethiek aan de universiteit van Oxford.

‘De oplossing vraagt de biomedische modificatie van mensen om ze te helpen de klimaatverandering tegen te houden’, legt het team uit in de paper.

Volgens de onderzoekers is ‘antropogene klimaatverandering’ (door de invloed van de mens veroorzaakt) een van onze grootste problemen. Bestaande oplossingen – zoals die van geo-ingenieurs die de aarde willen afkoelen – zouden te riskant zijn en banale gedrags- en marktoplossingen zouden onvoldoende positieve verandering teweegbrengen. De voorgestelde oplossing waarbij de mens aan de klimaatverandering wordt aangepast, zou minder gevaarlijk zijn en de gedrags- en marktoplossingen net een duwtje in de rug geven.

Altruïstisch en empathisch

Tot nu toe betekende ‘human engineering’ of ergonomie het ontwerp of herontwerp van zaken om het doeltreffend functioneren van de mens te bevorderen. Of met andere woorden: het aanpassen van de omgeving aan de mens. Nu hebben de drie ingenieurs besloten om die definitie om te keren. De mens moet veranderen in functie van zijn omgeving.

Binnen de nieuwe definitie heeft het team enkele voorstellen klaar. Een mogelijk project is het modificeren van mensen – genetisch of met medicatie – zodat ze zich misselijk voelen als ze vlees eten. Dat zou leiden tot een inkrimping van de vleesindustrie die enorm veel broeikasgassen produceert.

Een andere optie is het slimmer maken van de mens. Zo zouden we misschien minder snel geneigd zijn om ons voort te planten. Of – weer door een aanpassing van ons denken – de morele beslissingen verbeteren door de mens altruïstischer en empathischer te maken. Ook dat zou ons helpen die activiteiten die klimaatverandering in de hand werken, te temperen, denken de onderzoekers.

Onmisbaar

Maar het vreemdste voorstel is allicht dat waarbij ze de omvang van de mens willen beperken. Hun redenering is eenvoudig. ‘Hoe groter iemand is, hoe meer voeding en energie die persoon nodig heeft – aangenomen dat alle andere zaken gelijk zijn.’ Grotere of dikkere mensen verbruiken ook indirect meer energie, meent het team. Auto’s verbruiken meer brandstof om zware passagiers te vervoeren. Een fors persoon heeft meer stof nodig om zich te bedekken. Zwaardere mensen verslijten schoenen, tapijten en meubels aan een sneller tempo. Zo schrijven de ingenieurs.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat iemand zijn kinderen zou willen modificeren voor het heil van het klimaat. Toch zijn de onderzoekers hoopvol in hun paper: ‘In het verleden kunnen we genoeg voorbeelden terugvinden van ideeën die werden afgeschreven en geridiculiseerd. Zaken zoals de telefoon en de computer, die nu voor iedereen onmisbaar blijken.’ (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content