Kindermisbruik verandert hersenstructuur

05/06/13 om 13:35 - Bijgewerkt om 13:35

Specifieke seksuele of emotionele trauma's tijdens de kindertijd kunnen de basis vormen van mentale gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Kindermisbruik verandert hersenstructuur

© ThinkStock

Specifieke seksuele of emotionele trauma's tijdens de kindertijd kunnen de basis vormen van mentale gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Een nieuwe studie in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Psychiatry heeft ontdekt hoe dat komt.
Aan de hand van MRI-scans onderzocht een internationaal team van onderzoekers bij 51 volwassen vrouwen die slachtoffer waren geweest van diverse vormen van kindermisbruik de structuur van de hersenschors. Dat is het deel van de hersenen dat informatie uit de rest van het lichaam verwerkt en interpreteert. Daaruit bleek een correlatie tussen specifieke vormen van misbruik en het verdunnen van die gebieden van de hersenschors die instaan voor de perceptie verwerking van die types van misbruik.

Zo was de somatosensibele schors, die instaat voor de verwerking van onder meer seksuele prikkels, significant dunner bij vrouwen die slachtoffer waren geweest van seksueel misbruik. Slachtoffers van emotioneel misbruik vertoonden op hun beurt een verdunning in de specifieke regio's die zelfbewustzijn, zelfevaluatie en de algemene emotionele huishouding regelen

Beschermingsmechanisme

De gegevens wijzen op een verband tussen ervaringsafhankelijke kneedbaarheid van de hersenen en latere mentale gezondheidsproblemen. De plaatselijke verdunning zou een beschermingsmechanisme zijn, waarmee de hersenen de zintuiglijke ervaring van het misbruik blokkeren. Dat kan ook verklaren waarom bijvoorbeeld slachtoffers van seksueel misbruik op latere leeftijd vaak blijven kampen met seksuele stoornissen.

'Dit is een van de eerste studies die dergelijke veranderingen op lange termijn als gevolg van kindermisbruik en verwaarlozing in kaart brengt', zegt onderzoeker Charles Nemeroff in een bericht op de wetenschappelijke website ScienceDaily.com. 'Die bevinding vormt een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe behandelingen van de vaak levenslange last van dergelijke trauma's.' (JDW)

Onze partners