Kilo heeft gewichtsproblemen

Wetenschappers moeten op zoek naar een nieuwe definitie voor de kilogram nadat werd vastgesteld dat hij aan gewicht heeft verloren.

Sinds 1889 is de kilogram gebaseerd op een cilinder die voor 90 procent bestaat uit platinum en 10 procent uit iridium. Hij werd in 1879 in Londen gemaakt en wordt onder een glazen stolp bewaard in het Bureau International des Poids et Mesures in Sèvres (BIPM), nabij Parijs.

Maar experts van het BIPM ontdekten in 2007 dat het stuk metaal door een onbekende oorzaak 50 microgram, het equivalent van de massa van een kleine zandkorrel, aan gewicht had verloren ten opzichte van het gemiddelde van enkele tientallen kopieën.

Constante waarde
Die vaststelling is voldoende aanleiding voor wetenschappers wereldwijd om zich het hoofd te breken over een definitie die onafhankelijk van een fysiek object zou standhouden. Dat gebeurde eerder al voor de meter, die wordt gedefinieerd door de snelheid van het licht.

Voor de kilogram stellen wetenschappers voor de constante van Planck te gebruiken. Dat is een waarde die is genoemd naar Max Planck, die de Nobelprijs voor Natuurkunde kreeg voor zijn ontwikkeling van de kwantumtheorie. Blijft het probleem om het verband te definiëren tussen de kilo en de constante van Planck.

Mochten de wetenschappers in hun opzet slagen, dan zal dat voor de gewone sterveling vermoedelijk geen gevolgen hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content