Kans op poollicht in België

24/01/12 om 11:02 - Bijgewerkt om 11:02

Dankzij de zwaarste uitbarsting op de Zon sinds 2005 is er dinsdag kans op poollicht in België. Maar de weersvoorspellingen voor Vlaanderen zijn bijzonder slecht.

Kans op poollicht in België

© Reuters

Zondagochtend deed zich op onze ster een zonnevlam van de klasse 8,7 voor. Die veroorzaakte meteen de zwaarste protonenstorm sinds 13 mei 2005.

De ontstane plasmawolk zet aan 2.200 km per seconde koers naar de Aarde en kan ons om 15.18 uur Belgische tijd bereiken, met een foutmarge van plus en min 7 uur. Deskundigen verwachten een G3-sterke geomagnetische storm.

Bewolkt
Er is dus een "aanzienlijke" kans om poollicht te zien, tenminste indien ook de weergoden willen meewerken. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut zegt dat in de loop van de dag de bewolking zal toenemen en dat het na de middag zal regenen in het westen van het land. Die regen trekt verder oostwaarts.

Het poollicht kan een groot deel van de nachthemel beslaan, als een kleurrijk en lichtgevend spektakel. Bij ons is het poollicht rood van kleur met soms groene stukken. Wie wil kijken, tuurt in noordelijke richting, met open uitzicht. (Belga/TE)

Een zonnestorm is ongevaarlijk voor de natuur en de mens op onze planeet. Toch kunnen bij een storm van de klasse S3 bemanningsleden en passagiers van hoog vliegende vliegtuigen meer straling ondergaan. In de buurt van de polen kunnen de navigatiesystemen van vliegtuigen in de war geraken. Mogelijk zullen vliegtuigen een andere route krijgen. Astronauten in een ruimteschip lopen veel meer gevaar, terwijl ze reeds doorlopend meer straling ondervinden dan op Aarde zelf. Zonnestormen kunnen ook satellieten beschadigen. Soms worden uit voorzorg zonnepanelen ingeklapt en bepaalde instrumenten uitgeschakeld.

Lees meer over:

Onze partners