Kankerpatiënten mogen sporten

Lichaamsbeweging is niet gevaarlijk voor kankerpatiënten, stelt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg. Wie chemo of bestarling krijgt, hoeft dus niet te stoppen met bewegen.

Kankerpatiënten moeten vaak een zware behandeling ondergaan. Om dat draaglijk te maken, gebruikt men bijvoorbeeld pijnbestrijding, psychosociale ondersteuning, verzachting van nevenwerkingen en oefentherapie.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) gaat in een reeks van 4 rapporten na welke van die benaderingen een wetenschappelijk bewezen nut hebben.

Lichaamsbeweging

In een eerste rapport neemt het KCE oefentherapie tijdens of net na de behandeling met chemotherapie en/of bestraling onder de loep.

‘Oefentherapie’ is lichaamsbeweging die regelmatig en gedurende een bepaalde tijd wordt uitgevoerd. Het gaat om wandelen, fietsen, zwemmen of fitness. Het kunnen ook oefeningen zijn die onder begeleiding van een therapeut werden opgestart en die daarna individueel door de patiënt worden voortgezet.

Voor de meeste kankertypes werd er volgens het KCE geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs gevonden dat deze oefentherapie gunstiger zou zijn voor de levenskwaliteit, de vermoeidheid of het uithoudingsvermogen van de patiënt. Er werd ook geen negatief effect vastgesteld en dus blijkt lichaamsbeweging niet gevaarlijk voor de kankerpatiënt.

Stoppen hoeft niet

Door het gebrek aan betrouwbaar bewijsmateriaal pleit het KCE wel voor het opzetten van kwaliteitsvolle studies. Er is dus geen reden om aan te nemen dat de raad om veel te bewegen niet zou gelden tijdens een zware kankerbehandeling, zegt het KCE. Mensen onder chemotherapie of radiotherapie hoeven dus niet te stoppen met fietsen of wandelen tijdens hun behandeling als zij er zichbeter door voelen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content