Kangoeroes zijn voornamelijk linkshandig

19/06/15 om 03:41 - Bijgewerkt om 04:25

Kangoeroes vormen, zoals de mens, een uitzondering in het dierenrijk, in die zin dat ze een heel duidelijke voorkeur hebben voor één hand. In het geval van de kangoeroe ligt de voorkeur links.

Kangoeroes zijn voornamelijk linkshandig

Een linkse kangoeroe © /

Dat blijkt uit een studie over wilde kangoeroes en andere buideldieren, die in het tijdschrift Cell Biology verschijnt.

De studie werd uitgevoerd aan de staatsuniversiteit in het Russische Sint-Petersburg, onder leiding van biologieprofessor Yegor Malashichev. Al sinds 2002 is zijn team bezig om de handvoorkeur in verschillende diersoorten te vergelijken.

Bij vele dieren werden lichtere of inwisselbare voorkeuren vastgesteld, maar niet bij de oostelijke grijze en rode kangoeroes die in delen van Tasmanië en continentaal Australië werden geobserveerd.

Kangoeroes in de buurt van Canberra

Kangoeroes in de buurt van Canberra © REUTERS

Ze hebben een voorkeur voor de linkerkant als ze routinetaken vervullen zoals eten, blaadjes plukken, contact hebben met kroost. Die voorkeur hangt bij de soort niet af van familie of groep, maar is algemeen verspreid.

De voorkeur voor links bij kangoeroes is volgens de studie vergelijkbaar met de voorkeur voor rechts bij mensen - niet 100 procent, maar overwegend.

'Laatste bastion'

"Niet zolang geleden", zegt Malashichev in een gesprek met The Verge, "dacht men dat alleen de mens een voorkeur van kant had." Maar "dat laatste bastion is gesneuveld", aldus de Russische professor. Dit gedrag, dat in verband wordt gebracht met asymmetrie in het brein, komt "veel vaker voor dan gedacht". Het komt, zegt hij, tot op zekere hoogte voor bij bijen, wormen, kikkers.

Een rechtse kangoeroe

Een rechtse kangoeroe © /

Het fenomeen is sterker aanwezig bij dieren die op twee poten lopen - bij viervoeters is het lastiger om te differentiëren.

De kangoeroes en sommige andere buideldieren zijn volgens hem wel uitzonderlijk en hun voorkeur is meer uitgesproken die van rechtop lopende primaten en mensapen - op de mens na.

Bij chimpansees zijn ook wel voorkeuren vastgesteld, maar die zijn verbonden met bepaalde taken en eerder individueel. Een chimpansee kan bijvoorbeeld links termieten grijpen en de rechtse kant gebruiken om noten te kraken. Eens dat patroon verworven is, gaan de termieten automatisch links en de noten rechts. Bij een andere chimp kan het evengoed andersom zijn.

Lees meer over:

Onze partners