Jupiter populair doelwit in de ruimte

04/06/10 om 13:10 - Bijgewerkt om 13:10

De planeet Jupiter is in een jaar tijd tweemaal het slachtoffer geworden van een ruimtelijke aanval.

Jupiter populair doelwit in de ruimte

Net nu de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met een verklaring komt voor een mysterieud litteken op Jupiter, lijkt de planeet opnieuw het slachtoffer te zijn geworden van een aanval.

Op 19 juli 2009 ontdekte de Australische amateursterrenkundige, Anthony Wesley, een vreemde 'kwetsuur' op het oppervlak van de planeet Jupiter. Het litteken, dat later geleidelijk aan weer verdween, had de grootte van de Stille Oceaan.

Na een vergelijking met beelden, genomen door de Hubble-telescoop, van gelijkaardige kwetsuren veroorzaakt door een komeet in 1994, kwamen wetenschappers tot de conclusie dat Jupiter was geraakt door een asteroïde. Een asteroïde-inslag is vergelijkbaar met de impact van enkele duizenden atoombommen.

Diezelfde amateursterrenkundige was onlangs opnieuw getuige van een nieuwe crash op Jupiter nabij de evenaar. Die crash liet evenwel geen zichtbare inslagplek achter, al blijven astronomen op de uitkijk voor eventuele verschijnselen. De afwezigheid van een duidelijk litteken doet wetenschappers vermoeden dat Jupiter wellicht het slachtoffer is geworden van een meteoorinslag.

Volgens NASA tonen de recente bombardementen op Jupiter aan dat ons zonnestelsel een "chaotische plek" is.

Lees meer over:

Onze partners