Jongens rijpen sneller

03/09/11 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

Jongens worden elke tien jaar gemiddeld 2,5 maand vroeger seksueel rijp.

Jongens rijpen sneller

© Reuters

Wat van meisjes al een tijd bekend is, namelijk dat ze steeds vroeger seksuele rijpheid bereiken, blijkt nu ook voor jongens het geval te zijn.

Demografen hebben in het vakblad Public Library of Science ONE uitgerekend dat er sinds het midden van de achttiende eeuw elke tien jaar ongeveer 2,5 maanden af is gegaan van de leeftijd waarop jongens seksueel rijp zijn geworden. Dat is niet minder dan twee jaar eraf per eeuw. De oorzaak zou in de verbeterde leefomstandigheden liggen: betere voeding en minder ziektes.

Bij meisjes was het relatief gemakkelijk om dit gegeven te analyseren aan de hand van de registratie van de eerste menstruatie, maar voor jongens moest er een omweg gebruikt worden. Die werd gevonden in een korte opstoot van mortaliteit van tienerjongens, waarschijnlijk gelinkt aan een plotse stijging van de hoeveelheid mannelijke geslachtshormonen in het bloed, waardoor jongens ineens risicogedrag gaan vertonen. De hormonenopstoot is gelinkt aan seksuele rijpheid (in de zin van: vruchtbaarheid).

De onderzoekers wijzen er wel op dat een vervroegde seksuele rijpheid niet hand in hand gaat met een snellere volwassenheid, wel integendeel. Ze besluiten dat de kloof tussen seksuele rijpheid en volwassenheid bij zowel jongens als meisjes steeds groter wordt. Zeker omdat tegenwoordig ook de trend bestaat om almaar later het ouderlijk huis te verlaten en aan een eigen gezin te beginnen. (DD)

Onze partners