Jonge ster Formalhaut is uitzonderlijk actief

Rond de ster Formalhaut die zich op 25 lichtjaren van ons zonnestelsel bevindt, registreerden sterrenkundigen een ‘uitzonderlijke activiteit’.

Een internationaal team van sterrenkundigen onder leiding van onderzoeker Bram Acke van de KU Leuven heeft rond de jonge ster Formalhaut, die zich op 25 lichtjaren van ons zonnestelsel bevindt, een uitzonderlijke activiteit geregistreerd.

“Uit de hoeveelheid stof rond deze ster kunnen we berekenen dat er dagelijks ongeveer 2.000 kometen botsen en verpulveren”, aldus Acke. “Bij de geboorte van een ster worden gas en stof samengetrokken tot een kern die later de ster wordt. Materiaal dat niet in de ster terechtkomt vormt planeten, asteroïden en kometen in een schijf rond de ster. Heel fijn stof wordt weggeblazen door de straling van de ster. Dat we bij Formalhaut veel fijn stof vonden was dus verrassend. Dat fijne stof kan immers geen restant van de geboorte van de ster zijn”, aldus Acke.

Dat er zich rond Formalhaut een puinschijf bevond met stof en brokstukken werd al vroeger ontdekt. Dankzij infraroodbeelden gemaakt door Herschel, de ruimtetelescoop van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, kon de sluier van het stof in kaart worden gebracht en kon de hoeveelheid stof bepaald worden en ook geanalyseerd. “Uit de poreuze en pluizige structuur van het stof kunnen we afleiden dat het hier om kometen gaat”, legt Acke uit. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content