Je verbeelding doet je minder eten

10/12/10 om 16:18 - Bijgewerkt om 16:18

Een tip voor de kerstdagen. Het fantaseren over calorierijke voeding kan je eetlust remmen, beweren wetenschappers

Denken aan die heerlijke chocoladereep zou je het water in de mond moeten doen krijgen, maar uit een kleinschalig onderzoek bij 300 vrijwilligers blijkt het tegendeel waar, zo schrijft de Britse krant The Guardian.

Uit de studie, die werd gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt zowaar dat mensen die herhaaldelijk fantaseren over het eten van een bepaald voedsel, bijvoorbeeld een chocoladereep, uiteindelijk de helft minder van dat voedsel consumeren dan mensen die slechts enkele keren fantaseren over dat voedsel of mensen die andere taken uitvoerden.

Volgens de onderzoekers ligt de verklaring in een proces dat bekend staat als "habituatie ". Hoe meer iemand van iets heeft, hoe minder belonend dat werkt en hoe minder hij er uiteindelijk van wil.

"Gedachten over je favoriete eten proberen te onderdrukken om zo het verlangen in te dijken, is een verkeerde strategie", zegt Carey Morewedge van de Carnegie Mellon University in Pennsylvania. "Tot een zekere hoogte kan het fantaseren over een ervaring de echte ervaring vervangen en zo het verlangen ernaar remmen. Het verschil tussen inbeelden en ervaren is mogelijk kleiner dan eerder gedacht", besluit Morewedge.

Maar om echt af te vallen is de kracht van de verbeelding toch niet sterk genoeg, al kan de methode misschien als handig hulpmiddel gebruikt worden.

Verder onderzoek moet uitmaken of een dergelijke strategie ook zou kunnen helpen tegen bijvoorbeeld alcohol- en rookverslaving.

Lees meer over:

Onze partners