Je neus weet wanneer je moe bent

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het brein blijkt gevoeliger te zijn voor voedselgeuren wanneer het een slaaptekort heeft, zo blijkt uit een studie.

Een slaaptekort blijkt de gevoeligheid van de hersenen voor voedselgeuren te verhogen. Dat hebben onderzoekers gemeld op de jaarlijkse bijeenkomst van de Cognitive Neuroscience Society in San Francisco. Dat zou kunnen verklaren waarom vermoeide mensen meer geneigd zijn om te snacken, aldus Science News.

Deelnemers aan het onderzoek, die slechts vier uur hadden geslapen, werden terwijl ze een MRI-scan ondergingen, blootgesteld aan enerzijds voedselgeuren zoals die van aardappelchips en kaneelbroodjes en anderzijds geuren zoals dennenbomen. De wetenschappers noteerden daarnaast de voedselopname van de deelnemers doorheen de dag. Enkele weken later herhaalden dezelfde personen het experiment, maar dan nadat ze acht uur hadden geslapen.

Boswandeling

Uit de resultaten blijkt dat de vermoeide proefpersonen in vergelijking met de uitgeslapen personen een grotere hersenactiviteit vertonen in twee gebieden die betrokken zijn bij de reukzin als reactie op de voedselgeuren. Dat verschil werd echter niet opgemerkt in de reactie op de niet-voedselgeuren, aldus de auteur van de studie Surabhi Bhutani van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago. Vermoeide mensen hebben dus geen verhoogde zin om een boswandeling te gaan maken.

Hoewel er verder onderzoek nodig is, zijn de resultaten compatibel met eerdere studies waarbij een link werd vastgesteld tussen slaaptekort (minder dan 6 uur per nacht) en een hogere calorie-inname en gewichtstoename.

Suiker

Een tekort aan slaap verstoort ook de hormoonhuishouding. Als we te weinig hebben geslapen, daalt het leptinegehalte en stijgt het grhelinegehalte. We hebben dan niet alleen meer honger, we zijn ook minder snel voldaan. Een ander gevolg van slaapgebrek is dat ons glucosemetabolisme verstoord raakt: ons lichaam kan dan niet goed meer om met de suiker die we uit onze voeding halen.

En wie moe is, heeft tot slot minder zin om te bewegen of te sporten en verbrandt die dag minder calorieën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content