Je geest kan je genezen

24/12/10 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

De geest heeft wel degelijk geneeskundige krachten. Uit een studie blijkt dat placebo's werken, zelfs als patiënten weten dat het om namaakmedicijnen gaat.

Je geest kan je genezen

Patiënten die een niet actieve stof toegediend krijgen waarvan ze denken dat ze echt is, vertonen vaak beterschap omdat de hersenen het lichaam aanzetten om het geneesproces te activeren. Dit kennen we als het placebo-effect. Aanvankelijk nam men aan dat nepmedicijnen alleen werkten als de patiënt ervan overtuigd was dat het echte medicijnen waren.

Maar onderzoekers van de Harvard Medical School hebben nu ontdekt dat placebo's ook werken wanneer aan de patiënt effectief wordt verteld dat het om namaakmedicijnen gaat.

Professor Ted Kaptchuk verdeelde 80 patiënten die lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom, in twee groepen. De ene groep kreeg geen behandeling, de andere groep werd placebo's toegediend. Aan de laatste groep werd duidelijk verteld dat de pillen geen actieve bestanddelen bevatten en op de verpakking stond duidelijk het woord 'placebo' vermeld.

"Medisch ritueel"
Na drie weken bleken bijna tweemaal zoveel patiënten die de placebo kregen, beterschap te vertonen in vergelijking met diegenen zonder medicatie. Het innemen van een namaakmedicijn werkt dus beter dan niets doen.

"Niet alleen positief denken, maar ook het uitvoeren van een medisch ritueel, draagt blijkbaar bij tot een verbetering", aldus Kaptchuk.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het magazine PROS One.

Lees meer over:

Onze partners