Japanse ruimtesonde na zeven jaar weer thuis

14/06/10 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

Het ruimtetuig zou, als eerste, bodemstalen van een asteroïde bevatten.

Japanse ruimtesonde na zeven jaar weer thuis

© Reuters

De Japanse asteroïdensonde Hayabusa is na een lange reis van zeven jaar succesvol naar de Aarde teruggekeerd. Volgens het Japanse ruimtevaaartbureau Jaxa heeft het ruimtetuig, als eerste, materiaal van een asteroïde meegebracht, na een reis van 6 miljard km.

Het restant van de sonde kwam terecht op de Australische raketbasis Woomera en lijkt intact te zijn.

De Hayabusa ("valk") vertrok op 9 mei 2003 naar de zowat 300 miljoen km van ons verwijderde aardappelvormige steenklomp Itokawa. Na een reis van zowat 2 miljard km bereikte de onbemande sonde op 12 september 2005 haar doel om eerst gedetailleerde foto's te maken. Daarna moest het tuig twee keer landen op het 535 meter lange hemellichaam en er bodemstalen verzamelen. Of dit gelukt is, is een open vraag.

De reis van de Hayabusa verliep niet van een leien dak. Tijdens de tocht verloor een van de motoren brandstof en viel de communicatie uit. In het voorjaar van 2006 gaf het ruimtetuig dan toch weer een teken van leven. Toen sputterden de ionenmotoren en werkte nog slechts één van de vier, werden de batterijen nukkig, en vielen systemen voor standbepaling uit. De tocht duurde daardoor
drie jaar langer.

Bodemstalen

De eerste stalen die van een ander hemellichaam naar de Aarde kwamen, waren eind jaren zestig, begin jaren zeventig, de bodemmonsters van de bemande Apollo-missies naar de Maan. In 2004 kregen wetenschappers deeltjes van de zonnewind in de schoot geworpen en in 2006 bracht de Amerikaanse Stardust-sonde de vorsers stalen van komeetstof.

Asteroïden moeten informatie opleveren over het ontstaan van ons zonnestelsel.

Lees meer over:

Onze partners