Japans puin op weg naar Amerikaanse westkust

08/04/11 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

De door de tsunami weggespoelde huizen, auto's, brokstukken en zelfs menselijke resten drijven momenteel van Japan richting de Amerikaanse westkust.

Japans puin op weg naar Amerikaanse westkust

© Reuters

Op 11 maart werden in Japan meer dan 200.000 gebouwen weggevaagd door de zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami. Resten daarvan bevinden zich momenteel in open zee en worden meegevoerd door een grote zeestroom in de Stille Oceaan naar de kusten van Washington, Oregon en Californië, om over vijf jaar terug te keren naar Hawaï en Azië voor een tweede spoeling.

Het puin zal uiteindelijk zijn laatste rustplaats vinden in de zogenaamde 'plastic soep', een gigantisch gebied van drijvend plastic en ander afval in het noorden van de Stille Oceaan.

Menselijke resten
Volgens de Amerikaanse marine drijven er momenteel auto's, tractoraanhangers, boten, visnetten, bomen en zelfs volledige huizen in de oceaan wat een bedreiging vormt voor de zeevaart.

"Vanaf volgend jaar zullen de makkelijkst drijvende zaken zoals boten, hout van huizen en plastic kinderspeelgoed aan de Amerikaanse kusten beginnen te verschijnen", zegt de Amerikaanse oceanograaf Curt Ebbesmeyer. "Over twee jaar zullen dan het visgerief en de visnetten aanspoelen."

Luguberder is het mogelijk aanspoelen van menselijke resten. Want ook duizenden mensen werden met de tsunami meegenomen in zee. "Hoewel de meeste ledematen door het water zullen afbreken, zouden er over drie jaar ook voeten met de schoenen er nog aan kunnen aanspoelen", aldus Ebbesmeyer in de Daily Mail. "Ik verwacht het onverwachte." (TE)

Lees meer over:

Onze partners