Japan: stikstof in reactors tegen ontploffing

07/04/11 om 09:23 - Bijgewerkt om 09:23

Tepco, de uitbater van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan, is begonnen met stikstof te pompen in reactor 1.

Japan: stikstof in reactors tegen ontploffing

© Eyevine

Tepco, de uitbater van de beschadigde kerncentrale Fukushima Daiichi in Japan, is begonnen met stikstof te pompen in reactor 1. Dat moet een ontploffing door de opeenhoping van waterstof tegengaan. In totaal zou 6.000 m3 stikstof in de reactor worden gepompt, meldt Tepco. De operatie zal zes dagen duren. Tepco zou de komende dagen hetzelfde doen in de reactoren 2 en 3.

Ontploffing

Het gaat om een preventieve maatregel, om te vermijden dat de hoeveelheid waterstof in de reactor blijft toenemen en door contact met zuurstof een ontploffing zou veroorzaken. Stikstof wordt vaak gebruikt om de hoeveelheid zuurstof in de lucht te doen dalen.

In de dagen na de zware aardbeving en tsunami van 11 maart hebben waterstofontploffingen de buitenkant van twee van de zes reactoren van de kerncentrale in Fukushima al serieus beschadigd. De binnenkant van de installatie is intact gebleven. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners