Japan gaat 11.500 ton radioactief water in zee lozen

© Imageglobe

Ondertussen blijkt dat het dichten van een scheur in een wand van reactor 2 mislukt is.

De beheerder van de Japanse kerncentrale van Fukushima, Tepco, gaat 11.500 ton radioactief water in de Stille Oceaan lozen. Het water in kwestie is afkomstig van de beschadigde kerninstallaties.

Het zou gaan om 10.000 ton water dat momenteel in tankers zit, en 1.500 ton water dat zich in reactoren 5 en 6 bevindt. Volgens de woordvoerder gaat het om licht radioactief water.

“We hebben geen andere keuze dan het besmette water uit veiligheidsoverwegingen in zee te gooien”, aldus regeringswoordvoerder Yukio Edano.

Dichten lek mislukt
De eerste pogingen om de scheur in een wand van een betonnen put nabij reactor 2 met waterbestendige kunststof te dichten, zijn mislukt. Ook na het aanbrengen van polymeerpoeder blijft er radioactief water uit de 20 centimeter lange scheur lekken in zee. Eerder mislukten al pogingen om de scheur in de betonwand met cement te dichten.

Twee vermiste Tepco-arbeiders zijn intussen dood teruggevonden. Ze zijn slachtoffer geworden van de tsunami die op 11 maart het noordoosten van Japan trof. De twee medewerkers, beiden tussen twintig en dertig jaar oud, waren vermist geraakt na een explosie in de kerncentrale die werd veroorzaakt door de zware aardbeving en tsunami.

Op de site van de centrale van Fukushima zijn medewerkers nu al meer dan drie weken aan het proberen om de reactoren te koelen en de verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content