Jakobskruiskruid hoeft niet bestreden te worden

Volgens Nederlandse onderzoekers moet de giftige plant niet bestreden te worden. Na een poosje zou hij zijn eigen graf delven.

Jakobskruiskruid is een ondertussen berucht geworden plant die de neiging heeft te gaan woekeren op wegkanten en braakliggende gronden. Probleem is dat ze giftig is, en vooral voor paarden problemen kan geven. Natuurbeheerders hebben daarom de neiging te trachten de aanwezigheid van de plant te bestrijden door ze massaal uit te trekken op plaatsen waar ze veel voorkomt.

Maar Nederlandse onderzoekers hebben aangetoond dat het beter is de plant te laten staan, want ze graaft op een paar jaren tijd haar eigen graf. Een bodem zou namelijk een ‘remmende moeheid’ tegen de plant opbouwen, waardoor de grond ongeschikt wordt en de populatie-explosie uitdooft. Dat kan soms al na één groeiseizoen het geval zijn. Uittrekken van de planten op grote schaal verstoort de bodemstructuur.

De planten laten een dodelijke erfenis na in de bodem waarin ze leven, doordat bacteriën en schimmels zich in en rond hun wortels ophopen. Sommige andere plantensoorten, zoals witte klaver en duizendblad, hebben daarenboven een remmend effect op de groeimogelijkheden van jakobskruiskruid.

De onderzoekers stellen dat het wel nuttig kan zijn de plant te maaien, in plaats van uit te trekken. Maar als het mogelijk is te wachten, is dat de meest aangewezen oplossing. Het probleem lost zich na een aantal jaren vanzelf op. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content