ISS: recordruimteverblijf gestart

28/03/15 om 05:04 - Bijgewerkt op 01/04/15 om 10:54

De Sojoez-TMA16M met de Amerikaan Scott Kelly en de Russen Gennady Padalka en Mikhail Kornjenko is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangekomen in het Internationaal Ruimtestation ISS. Twee van de drie willen een jaar blijven en een nieuw record vestigen.

ISS: recordruimteverblijf gestart

Nix in space © Nix

Dat hebben het Russische controlecentrum en de NASA gemeld. Het trio was vrijdagavond om 20.42 uur Belgische tijd vertrokken vanop de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan. De zes uur durende vlucht naar het ISS verliep zonder problemen.

Kelly en Kornjenko zullen beiden een volledig jaar aan boord van het ISS blijven. Ze verbreken daarmee het record van NASA-astronaut Michael Lopez-Alegria en de Russische kosmonaut Michail Tjoerin, dat op zeven maanden staat. Padalka zal "slechts" zes maanden aan boord van het ISS blijven, maar zal daarmee ook een record op zijn naam zetten. Hij wordt dan de man die al de meeste tijd in de ruimte heeft doorgebracht. Padalka verbleef in totaal nu al 720 dagen in de ruimte.

Kelly maakt deel uit van een bijzonder experiment omdat zijn tweelingbroer op aarde tegelijk wordt gemonitord, wat toelaat vrij precies de invloed van de periode in de ruimte op zijn lichaam vast te stellen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners