Is ons academisch onderzoek nog wel onafhankelijk?

Nergens ter wereld betaalt de industrie meer academisch onderzoek dan in Vlaanderen. Bedrijven bestellen en financieren 16,1 procent van alle research, bijvoorbeeld via leerstoelen of contractresearch.

Het Vlaamse universitaire onderwijs krijgt meer financiering vanuit de industrie dan bijvoorbeeld in Amerika of Groot-Brittannië het geval is. Dat toont een rapport van het interuniversitair Expertisecentrum Onderzoek en Ontwikkelingsmonitoring (ECOOM) aan, zo schrijft De Morgen.

Meestal gaan de fondsen naar de economische richtingen, de medische sector en de ingenieurswetenschappen.

Binnen de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, is Vlaanderen de koploper, voor Duitsland (15,1%). ECOOM juicht het hoge cijfer toe, want het is “een duidelijk en beduidend teken van de kwaliteit en relevantie van het wetenschappelijk werk dat aan onze academische instellingen gebeurt”.

Evenwicht bewaren

“Het percentage ligt vrij hoog”, zegt Rik Torfs, toekomstig rector van de KULeuven. “Ik ben niet tegen sponsoring, maar we moeten wel het evenwicht bewaren om onze onafhankelijkheid te garanderen. Zo moeten we opletten dat we niet te afhankelijk worden van een groot bedrijf en moeten we vermijden dat we omwille van commerciële belangen onze mond houden.”

Paul De Knop, rector van de Vrije Universiteit Brussel, zegt dan weer de universiteit zelf beslist welke professor een leerstoel bekleedt. Dat kan dus ook iemand zijn die kritisch is voor het bedrijf, klinkt het.

Beide rectoren wijzen er ten slotte op dat overheidsgeld ook gekleurd kan zijn. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content