Introverte mensen zijn betere leiders

06/02/12 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

In onze samenleving wordt 'introvert' niet meteen als een positieve eigenschap ervaren. Maar dat blijkt niet helemaal terecht te zijn.

Introverte mensen zijn betere leiders

© BananaStock

Volgens sommige schattingen kan 30 procent van alle mensen onder de noemer introvert geplaatst worden. Maar niet iedereen begrijpt wat 'introvert zijn' juist inhoudt, schrijft het Amerikaanse weekblad Time deze week.

Zo hoeven introverte mensen niet per se verlegen te zijn. Verlegen mensen vermijden sociale situaties omdat ze worden tegengehouden door angst. Introverte mensen daarentegen vermijden sociale situaties gewoon omdat ze hun tijd liever alleen of in beperkte groep doorbrengen. Terwijl extroverte mensen energie halen uit contact met anderen is dat contact net vermoeiend voor een introvert persoon.

Het grote nadeel is dat de wereld gericht is op extroverte mensen. Van grote klasgroepen op school tot grote kantoorgebouwen zonder privacy, alles lijkt ontworpen om het voor introverten zo moeilijk mogelijk te maken. Daarbij komt nog dat verschillende studies hebben aangetoond dat introvert zijn het risico op bepaalde aandoeningen kan vergroten. Zo verliezen introverte mensen sneller het gevecht tegen ziektes als HIV en lopen ze een groter risico depressief te worden.

Financiële risico's Toch zijn er ook voordelen verbonden aan introvert zijn. Ze mogen dan wel minder vrienden hebben dan hun meer uitbundige tegenhangers, hun relaties zijn vaak intiemer en lonender. Ze denken beter na alvorens ze beslissingen nemen en kunnen beter luisteren, wat van hen betere bedrijfsleiders maakt. Daarnaast is het voor hen makkelijker om nieuwe vaardigheden aan te leren en daar goed in te worden, gewoon omdat ze zich beter en voor langere tijd in hun eentje kunnen concentreren. Ze belanden ook minder vaak in het ziekenhuis dan extroverte mensen omdat ze zich meer van risico's bewust zijn.

Extroverte mensen zijn meer op zoek naar beloningen en denken minder na over de gevolgen van hun gedrag. En dan kan het wel eens mis lopen. Zo ontdekte Camelia Kuhnen van de Northwestern University's Kellogg School of Management in een studie dat de aanwezigheid van een variant van het gen dat het dopaminegehalte in de hersenen regelt wijst op de neiging makkelijk financiële risico's te nemen. Mensen met een andere variant op dat gen, dat meer bij introverte mensen voorkomt, zijn volgens haar studie 28 procent minder geneigd zo'n risico's te nemen. Het zou dus wel eens kunnen dat we de schuldigen van de financiële crisis voornamelijk onder de extroverten moeten zoeken.

Introverte leiders Introverte CEO's komen dan ook meer voor dan algemeen aangenomen. 40 procent van de hooggeplaatsten in de Amerikaanse zakenwereld valt onder de noemer introvert. Mensen als Warren Buffet, Bill Gates en Larry page, de CEO van Google, bijvoorbeeld. Dat komt doordat ze zo goed zijn in het inschatten van risico's en zich kunnen concentreren op langetermijnplannen. Omdat ze beter luisteren, kunnen ze ook beter overweg met proactieve en zelfstandige werknemers. In een op service en kennis gebaseerde samenleving waarin snel beslissingen moeten worden genomen kan dat veel voordelen bieden.

Niet alleen in de zakenwereld staan er introverte mensen aan de leiding. Ook de Amerikaanse president, Barack Obama, is een introvert persoon. Een eigenschap die hem duidelijk onderscheid van verschillende van zijn voorgangers. Zowel Bill Clinton als George Bush brachten hun presidentschap in gevaar met extravert gedrag. De een met een stagiair, de andere door de inval in Irak. Voor beiden waren de risico's en gevolgen waarschijnlijk groter dan ze hadden verwacht.

Voorzichtig aanmoedigen Ook al zijn er veel voordelen verbonden aan introvert zijn, toch is het een kwaliteit die ouders liever niet in hun kinderen zien. Zeker niet in een samenleving waar eigenschappen als openheid en dapperheid geprezen worden. Het is daarom niet ongewoon voor ouders om hun kinderen te dwingen meer open te zijn. Dat kan verkeerd lopen. Om te beginnen is het moeilijk om iemands karakter fundamenteel te veranderen. Daarnaast zijn introverte mensen zich meer bewust van hun omgeving en hebben ze vaak door dat ze niet altijd voldoen aan de sociale verwachtingen van anderen.

Er is niets mis met kinderen een duwtje in de rug te geven. Maar ouders mogen daar niet te ver in gaan. Volgens Jay Belsky, een psycholoog aan de University of California, moet je opletten dat je introverte kinderen niet overweldigt. Volgens hem is voorzichtig aanmoedigen de beste oplossing. (PC) Ontdek hier zelf of u een introvert of extrovert persoon bent.

Lees meer over:

Onze partners