Intelligente mensen zijn niet minder racistisch

12/08/13 om 12:33 - Bijgewerkt om 12:33

Slimme mensen zijn even racistisch als hun minder intelligente medemens. Ze kunnen hun vooroordelen alleen beter verbergen, zegt een studie van de universiteit van Michigan.

Intelligente mensen zijn niet minder racistisch

De Amerikaanse doctoraatsstudent Geoffrey Wodtke van de universiteit van Michigan bestudeerde het gedrag van meer dan 20.000 blanke deelnemers aan een enquête en ontdekte dat slimme mensen net zoveel vooroordelen hebben als mensen die minder intelligent zijn. Ze laten het gewoon minder goed merken en moedigen integratie zelfs aan. Dat schrijft Science Daily.

Volgens Wodtke toont de studie aan dat racisme en vooroordelen niet zomaar het gevolg zijn van een lager IQ, maar eerder van de behoefte van dominante groepen om hun geprivilegieerde sociale positie tegenover andere sociale groepen te 'legitimeren en beschermen'.

Wel denken, niet doen

'En dat is nu net wat intelligente burgers gewoon beter kunnen', aldus Wodtke op de jaarlijkse vergadering van de American Sociological Association. 'In het Amerika van vandaag betekent dat dat intelligente blanken wel de juiste dingen zeggen over de algemene principes van raciale gelijkheid, maar in werkelijkheid doen ze niets waardoor ze die privileges zouden verliezen.

'In veel gevallen is men zo gewend geraakt aan die privileges dat ze als het ware onzichtbaar zijn geworden en elke poging om op die bevoorrechte situatie te wijzigen of ze teniet te doen wordt door intelligente blanken aanzien als een grote onrechtvaardigheid', meent de onderzoeker. (TE)

Lees meer over:

Onze partners