Insecten vlogen al veel vroeger dan gedacht

Uit een ongeveer 370 miljoen jaar oude fossiel blijkt dat insecten al veel vroeger konden vliegen dan tot dusver werd aangenomen.

Uitgedrukt in aantal soorten zijn insecten de succesvolste diergroep aller tijden. Maar hoe die groep is ontstaan en verder evolueerde is onduidelijk, omdat er zo weinig fossielen van bewaard zijn. Er is de vondst van een 402 miljoen jaar oud soort springstaartje, dat als een voorloper van de insecten wordt beschouwd, maar vervolgens is er een hiaat van bijna 100 miljoen jaar in de fossiele gegevens.

Dat hiaat is weggewerkt. Paleontoloog Sébastien Olive van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel en zijn collega’s ontdekten in een verlaten steengroeve in het dorp Strud, in de buurt van Namen, een volledig fossiel van wat ze omschrijven als een jong insect van ongeveer 370 miljoen jaar oud. Het diertje zou in volwassen vorm vleugels gehad hebben, wat zou impliceren dat insecten al veel vroeger konden vliegen dan tot dusver werd aangenomen.

Het moet geleefd hebben in de periode waarin het land gekoloniseerd werd door dieren die uit het water kwamen. Waarschijnlijk moet er toen snel een vrij grote diversiteit van onder meer insecten ontstaan zijn, als aanpassing aan de nieuwe mogelijkheden. Want vanaf 325 miljoen jaar geleden waren er al grote vliegende insecten (zoals reuzenlibellen), waarvan veel fossielen gevonden werden.

Het nieuwe diertje werd voorgesteld in het wetenschappelijke vakblad Nature. Het werd, weinig geïnspireerd, Strudiella devonica gedoopt, naar de plaats waar het gevonden werd en de geologische periode waarin het leefde. In de groeve werden trouwens nog belangrijke vondsten uit dezelfde periode gedaan, zoals een van de oudste bekende viervoeters. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content