Insecten kunnen bloemen besmetten met bacteriën

26/09/12 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

De vraag rijst of zo'n 'vervuiling' goed of slecht is voor een plant.

Bart Lievens van het Laboratorium voor Microbiële Procesecologie en -beheersing van de Lessius Hogeschool in Sint-Katelijne Waver heeft met een aantal collega's in de International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology een reeks nieuwe bacteriën beschreven, die ze aantroffen in de nectar van planten. Ongetwijfeld worden de wezentjes rondgedragen door insecten en andere dieren die van plant naar plant trekken om er nectar te zoeken.

De vraag rijst of zo'n 'vervuiling' goed of slecht is voor een plant, want het is duidelijk dat de aanwezigheid van microben de chemische samenstelling van nectar kan veranderen, waardoor die misschien minder aantrekkelijk wordt voor bestuivers. En zonder bestuivers kunnen vele planten zich niet efficiënt voortplanten.

Anderzijds kan studie van de microben in kwestie misschien industriële toepassingen opleveren, omdat nectar een extreem leefmilieu is, dat specifieke aanpassingen vergt. Zo heerst er een zware druk, om te vermijden dat microben vanuit de nectar een plant binnendringen. In industriële processen worden dikwijls ook extreme omstandigheden gecreëerd. (DD)

Lees meer over:

Onze partners