Ingestorte krater in Hawaï scheurt grond open

09/03/11 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Nieuwe scheuren in het oppervlak van de Kilauea vulkaan, een van de vijf vulkanen op het eiland Hawaï, zorgden afgelopen weekend voor spectaculaire beelden.

Ingestorte krater in Hawaï scheurt grond open

© EPA

Nadat de krater van de Pu'u O'o, een vulkaankegel op de oostelijke rand van de Kilauea, zondag ineenstortte, ontstonden er breuken van ruim 500 meter waar stromend lava uitkwam. Spetters gesmolten lava reikten met een hoogte van bijna 25 meter ver boven de bomen van het natuurgebied waarin de vulkaan ligt. Uit luchtfoto's was te zien hoe rode en oranje kleuren het landschap overheersten.

De uitbarsting zorgde voor meer dan 150 aardbevingen in het omringende gebied. Door de afgelegen ligging van de Kilauea raakte niemand gewond en kon het dodelijke gehalte zwaveldioxine in de lucht geen slachtoffers maken. Voorlopig blijft het Hawaii Volcanoes National Park, dat jaarlijks miljoenen toeristen lokt, gesloten tot er geen gevaar meer dreigt.

Unieke vulkaan De Kilauea is een schildvulkaan en ziet er met zijn vlakke hellingen iets anders uit dan de traditionele kegelvormige vulkaan. De dunne lava vloeit sneller van de berg, waardoor het pas later stolt en een minder steile helling veroorzaakt. De Pu'u O'o-vulkaankegel ontstond in 1983 toen de Kilauea voor het eerst uitbarstte. De vulkaan is mogelijk de actiefste in de hele wereld.

Onze partners