Indonesische vulkaan barst na vier eeuwen weer uit

30/08/10 om 11:40 - Bijgewerkt om 11:40

Duizenden mensen die op de berghellingen leven, werden al geëvacueerd.

Indonesische vulkaan barst na vier eeuwen weer uit

© Reuters

De vulkaan Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra is maandag voor de tweede keer in evenveel dagen uitgebarsten. Duizenden omwonenden moesten hun toevlucht zoeken tot evacuatiecentra, waar eerder al ruim 20.000 mensen opgevangen werden.

De uitbarsting deed zich om 6.30 uur plaatselijke tijd (1.30 uur Belgisch tijd) voor, waarbij een rookwolk tot 2.000 meter de lucht in werd gespuwd.

De 2.451 meter hoge vulkaan barstte zondagochtend voor het eerst in meer dan vier eeuwen uit.

De vulkaan, op ongeveer 1.300 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Jakarta, is sinds vorige week donderdag weer actief, waardoor de bewoners van de hellingen op de vlucht sloegen. In de gevarenzone liggen 31 dorpen.

Ademhalingsproblemen

Twee mensen kwamen om het leven bij de eerste uitbarsting en tegen maandagmiddag bedroeg het aantal vluchtelingen 27.000, zei Muhammad Irsal van het plaatselijke Rode Kruis. Sommige vluchtelingen hebben ademhalingsproblemen, koorts of diarree, zei hij. "We hebben absoluut meer mondmaskers, drinkwater, medicijnen en levensmiddelen nodig", aldus Irsal.

"We kunnen niet voorspellen hoelang de uitbarsting zal duren", zei vulkanoloog Mohammad Hendrasto. "We kunnen ook niet voorspellen of er een zwaardere uitbarsting komt dan wel een geleidelijke afname van de activiteit. Maar we hebben apparatuur geïnstalleerd om verdere ontwikkelingen op te volgen."

Lees meer over:

Onze partners