Indiase draagraket ontploft

27/12/10 om 09:45 - Bijgewerkt om 09:44

Een Indiase draagraket met aan boord een telecomsatelliet is vlak na de lancering ontploft.

Op de basis Sriharikota vertrok zaterdag de zwaarste draagraket uit het beperkte Indiase gamma, de GSLV ("Geostationary Launch Vehicle"). Enkele seconden later raakte de raket echter in de problemen. Ze week van haar traject af en raakte stuurloos. De raket werd door de vluchtleiding om veiligheidsredenen tot ontploffing gebracht. Brokstukken ploften in de Golf van Bengalen.

Meteen ging ook de Indiase telecomsatelliet GSAT-5P verloren, de grootste satelliet die ooit door een Indiase draagraket werd meegevoerd. Het tuig moest een oudere telecomsatelliet vervangen.

Volgens de topman van het Indiase ruimtevaartbureau ISRO leken de bevelen van de boordcomputers niet meer de motoren van de eerste trap te bereiken. Maar dit vraagt nog nader onderzoek.

Eerste bemande ruimtemissie
India startte zijn ruimtevaartprogramma in 1963 op, om zijn afhankelijkheid van andere landen voor het lanceren van zijn satellieten te verminderen. Met de lancering in 2007 van een Italiaanse satelliet kwam New Delhi op de internationale commerciële lanceermarkt. In januari 2008 lanceerde een Indiase draagraket een Israëlische spionagesatelliet. In 2001 lanceerde de minder krachtige Indiase PSLV-draagraket de eerste Belgische en voor het Europese ruimtevaartbureau ESA gebouwde kunstmaan, Proba-1. Tegen 2016 wil India een eerste bemande ruimtemissie lanceren.

Lees meer over:

Onze partners