India slaagt in eerste poging om Mars te bereiken

24/09/14 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

India is er als eerste Aziatische land in geslaagd een sonde in een baan rond Mars te brengen. Het land treedt daarmee in de voetsporen van de Verenigde Staten, Europa en Rusland. India is wel het eerste land dat slaagt in zijn eerste poging.

India slaagt in eerste poging om Mars te bereiken

© Belga Image

'India is er in geslaagd om Mars te bereiken. Felicitaties aan jullie allemaal, aan het hele land. Vandaag wordt geschiedenis geschreven,' zei premier Narendra Modi in het hoofdkwartier van de Indian Space and Research Organisation (Isro) in Bangalore.

Goedkoop

De Marssonde Mangalyaan, die op 5 november vorig jaar was gelanceerd vanuit Sriharikota, is met een kostprijs van circa 80 miljoen dollar een van de goedkoopste Marsmissies ooit. Dat melden internationale media.

Het is in de eerste plaats een technologische demonstratiemissie, maar het is ook de bedoeling om de afmosfeer van de Rode Planeet te bestuderen.

Amerika

Het Amerikaanse NASA heeft zijn Indiase collega's al gefeliciteerd via Twitter.

Maandag nog kwam de Amerikaanse ruimtesonde Maven na een reis van 10 maanden in een baan rond Mars om daar de bovenste lagen van de atmosfeer te bestuderen.

Lees meer over:

Onze partners