India lanceert eerste zelf gebouwde spionagesatelliet

© Reuters

India heeft met succes zijn eerste zelf vervaardigde spionagesatelliet gelanceerd hoewel het volgens zijn ruimtevaartbureau niet gaat om militaire toepassingen.

Van op de lanceerbasis Sriharikota vertrok een PSLV-draagraket met aan boord de RISAT-1 satelliet. De uitgezette Radar Imaging Satelliet-1 is de eerste zelf gemaakte radarobservatiekunstmaan die het Aziatische land heeft gelanceerd. Voorheen bracht India reeds aardobservatiesatelieten met infrarode en optische apparatuur in de ruimte.

De radar in de C-band kan in alle weersomstandigheden en dag en nacht naar de Aarde kijken. Volgens de krant Hindu bedraagt bij normaal werken de resolutie drie meter.

De satelliet heeft een levensduur van 5 jaar. De missie kostte volgens de Indiase media 95 miljoen dollar.

Grensgebieden begluren

Het Indiase ruimtevaartbureau ISRO gaat er prat op dat de zowat twee ton wegende satelliet ten dienste kan staan van de landbouw, vooral tijdens de moessonperiode, en rampbeheersing.

Over militaire toepassingen zegt de ISRO niets. Maar functionarissen binnen het ministerie van Defensie zeggen dat de RISAT-1 ook kan loeren naar de onrustige grensgebieden en buurlanden.

In april 2009 lanceerde India al de RISAT-2, een door Israël voor New Delhi vervaardigde spionagesatelliet. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content