In 2015 ontluikt een nieuwe romance in de ruimte

New Horizons ontmoet Pluto © AFP
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De sonde New Horizons wordt het eerste ruimtetuig ooit dat een ontmoeting zal hebben met de voormalige planeet Pluto.

We zijn nog maar net bekomen van het historische rendez-vous tussen de Europese ruimtesonde Rosetta en haar komeet, of er staat al een nieuw liefdesverhaal te wachten om in de sterren geschreven te worden in 2015.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft haar ruimtetuig New Horizons onlangs uit een diepe slaap wakker gemaakt voor een speciale missie: een ontmoeting met de dwergplaneet Pluto en zijn vijf manen. De sonde, die al bijna negen jaar op weg is naar haar doelwit, heeft zowat heel haar leven al slapend doorgebracht om energie te besparen, maar wordt nu voorbereid op haar ultieme bestemming.

Wanneer New Horizons bij Pluto aankomt, zal het het eerste ruimtetuig zijn dat ooit de voormalige planeet – in 2006 verloor Pluto na 76 jaar zijn status als planeet – bereikt. Tussen januari en juli 2015 zal de sonde Pluto steeds gedetailleerder in kaart brengen aan de hand van nooit geziene hypergedetailleerde beelden waarbij de Pluto-foto’s van ruimtetelescoop Hubble in het niets zullen verdwijnen, aldus de website van Popular Science.

Planeet of geen planeet?

Daarnaast kunnen de gegevens die New Horizons van Pluto zal verzamelen, bijdragen aan het beter begrijpen van waar Pluto en zijn manen nu precies ‘inpassen’ tussen de andere planeten en asteroïden van ons zonnestelsel, een onderwerp waar al lang hevig over gediscussieerd wordt onder astronomen.

In tegenstelling tot Rosetta zal New Horizons geen landertje op Pluto zetten, maar het hoogtepunt van de missie vindt op 14 juli 2015 plaats wanneer de sonde zich het dichtst bij Pluto zal bevinden een een royale hoeveelheid gegevens zal kunnen verzamelen.

Na die passage zal de sonde vervolgens foto’s nemen van Pluto’s donkere kant en haar weg verderzetten op zoek naar een of meerdere objecten in de Kuipergordel, een grote groep rotsen die voorbij Neptunus rond de zon draait. Wie de uitverkorenen zijn, wordt pas later bekend gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content