Implantaat laat blinden weer ‘zien’

Een revolutionaire chip die achter het netvlies wordt ingeplant, zorgt ervoor dat blinden heldere vormen waarnemen en eenvoudige objecten kunnen herkennen.

Onderzoekers van de universiteit van Tübingen in Duitsland implanteerden een microchip bij verschillende proefpersonen. Ze boekten niet bij iedereen hetzelfde resultaat. Bij de eerste elf mensen, die in een vergevorderd stadium van blindheid verkeerden, kon het merendeel na de ingreep enkel licht onderscheiden. Maar wanneer de chip bij proefpersonen die hun zicht hadden verloren door een erfelijke aandoening, verder achter het netvlies werd geplaatst, boekten de wetenschappers de beste resultaten.

Zoals bijvoorbeeld bij de 46-jarige Fin, Miikka Terho. Ook hij kon in het begin enkel lichtflitsen waarnemen, maar zijn gezichtsvermogen verbeterde dag na dag. Na enkele dagen kon hij voorwerpen op een tafel waarnemen, in een kamer rondwandelen zonder ergens tegen te botsen en verschillende grijstinten onderscheiden.

Geen volledig zicht

In de laatste testen slaagde Terho erin een klokscherm te zien en grote witte letters te lezen. Zijn testimplantaat werd intussen verwijderd, maar dokters beloofden hem een nieuw model, zodra dat afgewerkt is.

De chip, die fascinerende resultaten boekt, zal nooit het volledig zicht herstellen, maar geeft blinden wel signalen over de buitenwereld die hen voldoende zelfredzaam maken.

Compactere versie

Het prototype implantaat werkt door licht om te zetten in elektrische impulsen die worden doorgegeven aan de optische zenuw achter het oog. De chip wordt van stroom voorzien door een kabel, aangesloten op batterijen die achter het oor worden aangebracht. De ontwerpers testen nu meer compactere versies, zodat het implantaat volledig onderhuids kan worden aangebracht.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Proceedings of the Royal Society B’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content